HISTORISKA PALERMO

11 -18 NOVEMBER 2024

I samarbete med SvD accent

FULLBOKAD

En resa till Palermo

Sicilien, Italien

PALERMO, SEGESTA, ERICE, LE SALINE, CEFALÙ OCH MONREALE

FULLBOKAD

En resa till Italien för dig som önskar att du hade en italiensk vän som kunde ta med dig runt och låta dig upptäcka ett Italien som du inte upplevt förut. Följ med till historiska Palermo!

Fenicier, greker, romare, normander, bysantiner, spanjorer är bara några exempel. Det strategiska läget i Medelhavet har lockat hit de som just då har haft makten och gjort att kulturer, religioner och språk kommit och gått. Och blandats. Över 2 700 år med influenser från olika folkslag har satt sin prägel på arkitekturen, på konsten, på traditionerna och inte minst maten. Siciliens huvudstad är en av Italiens mest multietniska städer och var en gång en av de vackraste runt Medelhavet. 

Men vår resa startar redan hemma i Sverige med två lättsamma språklektioner. Bor du inte i Stockholm så kan vi t ex ses över Zoom. Du kommer lära dig några enkla ord och fraser som rör konkreta situationer som du sedan kommer kunna praktisera under vår resa. Du får även lära dig om den sicilianska kulturen, musiken, vinet, maten och ja, den sicilianska atmosfären så att du kan ta till dig än mer när vi är där.

Jag, Sandra, kommer vara både din lärare och värdinna under vistelsen och har planerat en hel del aktiviteter som vi varvar med fler lättsamma språklektioner i italienska. Har du varit med mig på Sicilien förut så kanske det också kan vara roligt att veta att vår omtyckta och kunniga guide Gaetano, som bor i Palermo, kommer finnas med oss hela veckan. Tillsammans kommer vi inte bara visa dig alla sevärdheter, vi kommer också visa dig våra smultronställen. Mitt mål med den här resan är att när du väl sitter på flyget hem igen, så känner du dig lite som en ”palermitano”.

Vi bor i centrala Palermo men vi kommer också att åka runt på hel- och halvdagsturer och besöka några charmiga städer och deras omgivningar:

Palermo är mångfaldens stad. Och aristokratins Sicilien. Här samsas vacker och praktfull arkitektur vid stora soldränkta torg med smala labyrintiska gator och livliga, färgstarka marknader. Tusen år gamla marknader som är kända över hela Italien för sitt breda utbud. Här finner du också landets största operahus, det berömda Teatro Massimo, där delar av filmen Gudfadern 3 spelades in.

Segesta var en antik stad belägen på Siciliens nordvästra kusten. Staden, var en viktig plats under antiken och var känd för sitt imponerande doriska tempel. Templet, byggt på 400-talet f.Kr., är ett av de bäst bevarade exemplen på dorisk arkitektur. 

Erice, 750 meter upp på en klippa har bergsbyn Erice en fantastisk utsikt. Den här flera tusen år gammal byn är ett besök tillbaks i medeltiden och samtidigt får vi uppleva kulturarv från olika epoker av folkslag.

Le Saline, ett kustområde mellan Trapani och Marsala. Här återvinner man salt från havet sedan forntiden. Det är ett vackert urgammal landskap, som Fenicierna lade beslag redan för tretusen år sen. 

Monreale ligger på höjderna strax bakom Palermo. Stadens katedral från slutet av 1100-talet är något du inte vill missa. Av vissa ansedd som Europas vackraste. Det är verkligen ett mästerverk med sina guld- och marmorklädda motiv på väggar och tak och sina normandiska pelarkolonner och detaljrika arabinspirerade bågar.

Cefalù är en charmig kuststad på Siciliens norra kust. Staden är känd för sin magnifika katedral, sina smala gränder, pittoreska stränder och mysiga atmosfär. 

Vin och mat. Vi besöker en vingård som producerat viner i generationer för att sedan åka till Gabriella Garajos vackra hem. Gabriella är en mycket duktig kock. Hon kommer att visa hur man lagar några typiska sicilianska maträtter. Tillsammans med familjens vin har vi sedan en gemensam lunch.

Palazzo Francavilla, byggt 1783 och restaurerad 1893 av arkitekten Ernesto Basile, känd för sitt arbete med Teatro Massimo. Familjen Francavilla har bott i palatset i generationer och kommer att ge oss en visning av alla salar. I en av dessa kommer vi ha en gemensam avskedsmiddag.

Grand Hotel Wagner. Ett vackert 5-stjärnigt hotell i centrum med en lång historia. Du kan enkelt promenera runt på stan på egen hand.

Pris per person i dubbelrum: 28 800 kr

Språkresa till Palermo. Terrace of a restaurant bar in Palermo in Sicily, Italy
Fontana Pretorian with nude statues in Palermo, Italy
Palermo, marknad
Grand Hotel Wagner, Palermo

Allt detta ingår:

 • Kurs i italienska i Stockholm, 4 timmar inkl. studiematerial. Datum: 28/10 och 4/11, kl. 18:00 – 19:30. Bor du inte i Stockholm så kan vi träffas via Zoom
 • Flyg med Swiss via Zürich, t/r Stockholm – Palermo. Flyg från Köpenhamn eller Göteborg är möjligt mot förfrågan. Ytterligare kostnad kan tillkomma.
 • Gemensam transfer t/r mellan flygplatsen och hotellet
 • Sju övernattningar i dubbelrum på ett 5-stjärnigt hotell i centrala Palermo
 • Frukostbuffé varje dag
 • Välkomstdrink med tilltugg
 • Två trerättersmiddagar inkl. dryck (vin och vatten)
 • Två luncher på lokala restauranger inkl. dryck (vin och vatten)
 • En lunch hemma hos en siciliansk kock inkl. dryck (vin och vatten)
 • Ett besök hos en vinproducent med vinprovning
 • Heldagsutflykt till Segesta, Erice, Saline, inkl. transfer, guide och inträden enligt program
 • Utflykt till Monreale inkl. guide och inträden enligt program
 • Tågresa till Cefalù med guide och inträden enligt program
 • Två stadspromenader med guide och inträden enligt program
 • Tre lektioner i italienska i Palermo (3 timmar)
 • Skatt (City Tax)

Tillkommer:

 • Dubbelrum för eget bruk 4 500 kr

Våra kunder säger

Boka resan

RESEGARANTI

VivalaSvezia har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet för våra deltagares trygghet. Läs mer om vad det innebär här >