Resor till Italien – APULIEN OCH MATERA

Vi jobbar på kommande resor och uppdaterar hemsidan så snart resan blir bokningsbar.

Res till Italien - Apulien och Matera

Den här resan till Italien är till för dig som önskar att du hade en italiensk vän som kunde ta med dig runt och låta dig upptäcka ett Italien som du inte upplevt förut – bortom turistfällorna för att se de riktiga kulturarven.

Landskapet är kargt och dramatiskt med plötsliga kanjoner, ibland över 100 m djupa. Här finns dinosauriespår. Och framförallt grottor. Vissa kilometerlånga, andra svindlande djupa. Flera magiskt vackra. Och de som under årtusenden fungerat som bostäder, faktiskt ända fram till 1950-talet. Då ansett som Italiens skam, idag är staden Matera världskulturarv. Följ med mig till mina hemtrakter i södra delen av Italien – en magisk värld ovan och under jord!

Vi kommer bo i den pittoreska hamnstaden Trani i mina gamla hemtrakter i Apulien, eller Puglia som vi säger på italienska. Härifrån ger vi oss ut för att upptäcka ett Italien som många turister inte tidigare upplevt.

Jag, Sandra, kommer vara både din värdinna och lärare under vistelsen. Tillsammans med min vän Filippo, professionell naturguide, född och uppvuxen i Trani, så har jag planerat en hel del spännande aktiviteter som vi varvar med lättsamma språklektioner i italienska.

Men, vi startar vår resa redan hemma i Stockholm med en trivsam språklektion i italienska. Bor du inte i Stockholm så kan vi t ex ses över Zoom. Du kommer lära dig några enkla ord och fraser som rör konkreta situationer som du sedan kommer kunna praktisera under vår resa. Du får även lära dig om kulturen, vinet, maten och ja, den italienska atmosfären så att du kan ta till dig än mer när vi är på plats.

Språkresor med Viva La Svezia till Apulien och Matera

Vi kommer ge oss ut på vandring och cykelturer där Filippo guidar oss igenom naturen och historien. Utflykter med fokus på att uppleva omgivningarna, den avslappnande atmosfären och den goda maten snarare än fysiska utmaningar.

Grottstaden Matera, ligger dramatiskt på kanten av en djup ravin över gränsen i grannregionen Basilicata. I den gamla stan, Sassi di Matera, förflyttar vi oss för en stund till en annan tidsålder och får uppleva några av världens äldsta och bäst bevarade bostäder. Här i grottorna bodde ca 15 000 invånare i en labyrint full av trappsteg och smala gångar ända fram till 1950-talet. Vår guide tar oss med på en spännande och annorlunda promenad och berättar en historia som berör.

Alberobello är känt för sina över tusen toppiga hus ”trulli”. Staden finns med på Unesco:s världsarvslista. De branta gatorna omges av dessa välhållna ”trulli” som ofta har tak målade med magiska symboler som ska ge husets ägare lycka.

Matlagningskurs med min vän Miriam och hennes bror Nicola har vi på deras charmiga lantgård. Det apuliska köket anses vara ett av Italiens bästa och Miriam och Nicola kommer lära oss laga en av traktens specialiteter med råvaror från gården. I samband med matlagningen har vi en av våra lektioner i italienska – så det du lär dig blir användbart med en gång!

Parco Nazionale Alta Murgia e la Gravina Sotterranea. Vi cyklar genom naturen tillsammans med Filippo som berättar om de spännande omgivningarna. Vi stannar hos en lokal producent ”Masseria La Calcara”för att smaka på deras lokala produkter. Vi åker vidare med buss till Gravina di Puglia för att få en guidad tur i ”La Gravina Sotterranea”.

Castel del Monte, ett av de mest berömda monumenten i Puglia och som även finns med på Unesco:s världsarvslista. Slottet med sina åttakantiga torn har en underbar utsikt över landskapet och havet. Vi kommer få en guidad tur runt slottet och kommer även ha en lättare vandring i dess omgivningar.

Vår hemstad Trani är en historiskt betydelsefull stad med medeltida kyrkor, vacker romansk katedral och fina badstränder. En gång var Trani porten till och från det heliga landet och tempelriddarna hade både kyrka och sjukhus här. Vi kommer att bo på omtyckta Palazzo Paciotti, ett historiskt palats som nyligen renoverats till ett elegant B&B med stora ljusa rum, eget badrum och daglig städning. Systrarna Angela och Antonietta, vars familj äger Palazzo Paciotti, bjuder på frukost på takterrassen medan du njuter av den underbara utsikten. Palazzo Paciotti ligger centralt i gamla stan, nära katedralen och hamnen, så du enkelt kan promenera runt på egen hand.

Kuriosa. I James Bonds senaste film, ”No time to die” är de första 18 minuterna inspelade i Matera och Gravina di Puglia.

RESEGARANTI

VivalaSvezia har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet för våra deltagares trygghet. Läs mer om vad det innebär här