PALERMO

18 - 25 november 2023

I samarbete med SvD accent

Res till Palermo

SICILIEN, TEMPELDALEN, ERICE, ”LE SALINE” OCH MONREALE

Fenicier, greker, romare, normander, bysantiner, spanjorer är bara några exempel. Det strategiska läget i Medelhavet har lockat hit de som just då har haft makten och gjort att kulturer, religioner och språk kommit och gått. Och blandats. Över 2 700 år med influenser från olika folkslag har satt sin prägel på arkitekturen, på konsten, på traditionerna och inte minst maten. Siciliens huvudstad är en av Italiens mest multietniska städer och var en gång en av de vackraste runt Medelhavet. 

Slott, palats, katedraler, kyrkor, moskéer, kloster, borgar, tempel och teatrar. Mixen av olika kulturer har inte bara gett en fascinerande bredd utan även gett upphov till spännande fusioner och nya konstnärliga uttryck och arkitektoniska stilar som du kommer få uppleva många exempel på under vår vecka. Flera av dem finns på Unesco:s världsarvlista.

Palermo är mångfaldens stad. Och aristokratins Sicilien. Här samsas vacker och praktfull arkitektur vid stora soldränkta torg med smala labyrintiska gator och livliga, färgstarka marknader. Tusen år gamla marknader som är kända över hela Italien för sitt breda utbud. Här finner du också landets största operahus, det berömda Teatro Massimo, där delar av filmen Gudfadern 3 spelades in.

Men vår resa startar redan hemma i Stockholm med två lättsamma språklektioner. Bor du inte i Stockholm så kan vi t ex ses över Zoom. Du kommer lära dig några enkla ord och fraser som rör konkreta situationer som du sedan kommer kunna praktisera under vår resa. Du får även lära dig om den sicilianska kulturen, musiken, vinet, maten och ja, den sicilianska atmosfären så att du kan ta till dig än mer när vi är där.

Jag, Sandra, kommer vara både din lärare och värdinna under vistelsen och har planerat en hel del aktiviteter som vi varvar med fler lättsamma språklektioner i italienska. Har du varit med mig på Sicilien förut så kanske det också kan vara roligt att veta att vår omtyckta och kunniga guide Gaetano, som bor i Palermo, kommer finnas med oss hela veckan. Tillsammans kommer vi inte bara visa dig alla sevärdheter, vi kommer också visa dig våra smultronställen. Mitt mål med den här resan är att när du väl sitter på flyget hem igen, så känner du dig lite som en ”palermitano”.

Vi kommer på hel- och halvdagsturer åka runt och besöka några charmiga städer och deras omgivningar:

Tempeldalen i Agrigento blir en dag vid en av världens mest enastående antika platser som så klart också är med på Unesco:s världsarvslista. Agrigento var under antiken en av Greklands viktigaste städer och La Valle dei Templi uppfördes för att hylla gudarna. Den ligger vackert på en platå med utsikt över havet. Här finns ruiner av sju tempel varav ett är ett av de två bäst bevarade grekiska templen i världen.

Erice, 750 meter upp på en klippa har bergsbyn Erice en fantastisk utsikt. Den här flera tusen år gammal byn är ett besök tillbaks i medeltiden och samtidigt får vi uppleva kulturarv från olika epoker av folkslag.

Le saline, ett kustområde mellan Trapani och Marsala. Här återvinner man salt från havet sedan forntiden. Det är ett vackert urgammal landskap, som Fenicierna lade beslag redan för tretusen år sen. 

Monreale ligger på höjderna strax bakom Palermo. Stadens katedral från slutet av 1100-talet är något du inte vill missa. Av vissa ansedd som Europas vackraste. Det är verkligen ett mästerverk med sina guld- och marmorklädda motiv på väggar och tak och sina normandiska pelarkolonner och detaljrika arabinspirerade bågar.

Vin och mat. Vi besöker en vingård som producerat viner i generationer för att sedan åka till Gabriella Garajos vackra hem. Gabriella är en mycket duktig kock. Hon kommer att visa hur man lagar några typiska sicilianska maträtter. Tillsammans med familjens vin har vi sedan en gemensam lunch.

Palazzo Francavilla, byggt 1783 och restaurerad 1893 av arkitekten Ernesto Basile, känd för sitt arbete med Teatro Massimo. Familjen Francavilla har bott i palatset i generationer och kommer att ge oss en visning av alla salar. I en av dessa kommer vi ha en gemensam avskedsmiddag.

Grand Hotel Wagner. Ett vackert 5-stjärnigt hotell i centrum med en lång historia. Du kan enkelt promenera runt på stan på egen hand.

Pris

26 990 kr per person i dubbelrum

Tillägg för enkelrum  4 200 kr (dubbelrum för eget bruk)

Det här ingår

 • Kurs i italienska i Stockholm, 4 tim. inkl. studiematerial. Datum: 30/10 och 6/11. Tid: 18:00 – 19:30. Bor du inte i Stockholm så kan vi träffas via Zoom
 • Flyg med Lufthansa via Frankfurt t/r Stockholm–Palermo. Alt. från Köpenhamn eller Göteborg
 • Gemensam transfer t/r mellan flygplatsen och hotellet
 • Sju övernattningar i dubbelrum inkl. frukost på 5-stjärnigt hotell i centrala Palermo
 • Välkomstdrink
 • En aperitif med tilltugg
 • En middag på en lokal restaurang inkl. dryck (vin och vatten)
 • En middag på Palazzo Francavilla inkl. dryck (vin och vatten)
 • Två luncher på lokala restauranger inkl. dryck (vin och vatten)
 • Ett besök hos en vinproducent
 • Lunch hemma hos en siciliansk kock
 • Utflykter till Erice, Saline och Monreale inkl. transfer, guide och inträden enligt program
 • Dagsutflykt till Tempeldalen inkl. guide och inträden enligt program
 • Två stadspromenader med guide i Palermo
 • Tre lektioner i italienska i Palermo (3 tim.)
 • Skatt och dricks
BOKNING

Bokning görs via formuläret nedan. Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.

RESEGARANTI

VivalaSvezia har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet för våra deltagares trygghet. Läs mer om vad det innebär här >

BOKA RESAN

PALERMO 18 - 25 november 2023